Therapeutische Interventies

Psychologen werken met wetenschappelijk onderbouwde technieken, maar gewoonlijk heeft ieder een eigen aanpak op basis van bijkomende opleidingen en eigen ervaringen.

Cognitieve & Gedragstherapie

Centraal staat de wisselwerking tussen je gedrag, je denken en je emoties. Wat maakt dat je probleem hier en nu in stand wordt gehouden, eerder dan het zoeken naar oorzaken. Ook je omgeving kan hierbij een rol spelen.

Met nauwkeurig geselecteerde oefeningen leer je geleidelijk met een andere blik naar jezelf en je probleem kijken en nieuwe manieren van reageren opnemen.

Relaxatietraining, stress-inoculatie, stimulus- en responscontrole en cognitieve herstructurering zijn enkele namen van technieken.

Biofeedback

je lichaam leren ontspannen

Hoe jij je voelt en hoe je denkt wordt weerspiegeld in zeer specifieke fysiologische of lichamelijke processen, zoals veranderingen in hartritme, spierspanning, huidgeleiding, temperatuur. Biofeedback training houdt in dat je live informatie of feedback ontvangt over deze processen aan de hand van gevalideerde apparatuur. Het uiteindelijke doel is meer bewust worden van je persoonlijke dynamiek tussen lichaam en geest en je kunnen ontspannen wanneer je dat wil.

Neurofeedback

je hersenen trainen

Wat is het ?

Neurofeedback of EEG feedback is een slimme en krachtige methode om je brein evenwichtiger en gezonder te leren functioneren. Via een eenvoudig en leuk leermechanisme helpt het ons brein om  ongezonde, storende hersengolf patronen om te zetten naar efficiëntere en beter georganiseerde patronen.

Al meer dan 50 jaar wordt neurofeedback toegepast over de hele wereld, maar met de technologische vooruitgang kwam het onderzoek de laatste 10 jaar in een stroomversnelling. Vooral in de behandeling van AD(H)D, verslaving, en een hardnekkige angst- en depressieproblematiek biedt neurofeedback een duidelijke meerwaarde. Al dan niet in combinatie of zelfs ter vervanging van medicatie blijkt het een succesvolle interventie. Vooral geïntegreerd in cognitieve en gedragstherapie zijn de resultaten erg sterk, met als ultieme voordeel dat de verandering blijvend is.  

Hoe werkt het ?

Ons brein en het centrale zenuwstelsel communiceren onderling via electrische impulsen (atiepotentialen) en chemische stoffen (neurotransmitters). Hierdoor worden hersengolven gevormd die kunnen gemeten worden via een elektro-encefalogram (EEG). Er zijn vier categorieën van hersengolven met elk een eigen frequentie bereik: Delta (1-4Hz), Theta (4-8Hz), Alfa (8-12Hz) en Beta (12-35Hz). Je kan deze vergelijken met de verschillende stemmen van een koor: de alt, tenor, bas etc hebben hun eigenheid en alle zijn belangrijk, maar ze moeten onderling goed afgestemd zijn, anders wordt het een chaos.

Tijdens gewone dagelijkse activiteiten zoals werk of lessen volgen, moeten in bepaalde regio’s van je brein de snellere hersengolven (Beta) meer actief zijn. Maar na een lange dag wil je ontspannen en tot rust komen, en dan moet je brein zich aanpassen en in een andere regio de tragere hersengolf frequentie (Alfa) activeren. Naargelang wat je wil doen of wat nodig is, zoals concentreren, brainstormen, emoties controleren, rustig zijn, slapen, wakker en alert zijn, ‘in gang geraken’, herinneren, geduldig zijn etc kan je met neurofeedback leren om de geschikte hersengolven te produceren.  

Het doel van NF is dat je brein zichzelf makkelijker en efficiënter kan regelen (‘zelf-regulatie’), flexibel kan aanpassen, en vlot kan switchen tussen condities van ontspanning en opwinding.

Twee mechanismen spelen bij neurofeedback een cruciale rol. 1) Operante conditionering: Dit is een leermechanisme, gebaseerd op belonen wat goed is en wat niet helpt negeren of de beloning wegnemen. Zo leert je brein om bepaalde hersengolven te versterken of te verminderen. 2) Neuroplasticiteit: ons brein is geen vaststaand of statisch orgaan, maar verandert en vormt zich doorheen ons leven. Dit gebeurt onder invloed van veranderingen in gedrag (vb lichaamsbeweging, of een nieuwe vaardigheid zoals leren auto rijden), de fysieke of sociale omgeving, neuronale processen (vb door meditatie of ziekte) of letsels.

Praktisch

Via sensoren op je hoofd worden de hersengolven geregistreerd en via de computer ontvang je feedback over je hersenactiviteit. Elke kleine verschuiving naar een beter en stabieler functioneren van je brein wordt beloond via visuele en auditieve feedback. Bijvoorbeeld, puzzelstukjes zullen één voor één op de juiste plaats belanden wanneer je brein bijleert, of de puzzelstukjes blijven hangen of springen stuk bij niet gewenste activiteit. Je brein is erop uit om te leren en houdt ervan om deze rechtstreekse feedback te ontvangen.

Eerst gebeurt er een QEEG (of een kwantitatieve electro encefalogram) die de onderliggende onevenwichten blootlegt. Daarna wordt het individuele neurofeedback protocol opgesteld en kan de training starten. Op basis van het verdere verloop van de klachten wordt het protocol verder aangepast en/of uitgebreid.

Positieve Psychologie

Mentaal welzijn is meer dan de afwezigheid van problemen of een mentale stoornis, het is meer dan de vraag ‘wat loopt er fout?’. Je mentaal goed voelen heeft te maken met je sterktes, plezier beleven en genieten, je betrokken voelen, positieve relaties opbouwen, zinvol bezig zijn en iets bereiken. Dit betekent dat het vaak aangewezen is om niet alleen je klachten te exploreren en trachten te verminderen, maar ook te focussen op je krachten. Je sterke kanten ontdekken, exploreren en verder uitbouwen verhoogt je zelfvertrouwen en helpt je om dichter bij je persoonlijke waarden te staan.

Herent 2012

Herent 2012