Klinische Gezondheidspsychologie

Klinische Gezondheidspsychologie neemt het mentale én het lichamelijke onder de loep om klachten te begrijpen en aan te pakken.

IMG_1102.jpg

De eerste keer: een analyse

Bij wijze van kennismaking hebben we een gesprek over de kern en de context van de klachten en hoe je je nu voelt. Niet enkel het begin en het verloop, maar ook hoe de klachten zijn ingebed in je bredere levensstijl. Kortom, jouw verhaal maar ook je verwachtingen, mogelijke doelen, en wat jou blij zou maken.

Uit deze informatie volgt een persoonlijk en concreet stappenplan en we bespreken hoe de opvolging kan verlopen.

Samen exploreren we verder de mechanismen van je klachten: hoe worden ze in stand gehouden ? waarom verergeren ze ? wat kan je doen om ze te verbeteren ? wat is de rol van emoties en eerdere ervaringen ? Om tot dergelijke inzichten en nieuwe ervaringen te komen maken we gebruik van op maat gemaakte eenvoudige presentaties, aantrekkelijke brochures en huiswerkopdrachtjes.

Geleidelijkaan krijg je meer vat op jouw conditie. We werken stap voor stap, aangepast aan jouw ritme en de ruimte die je ervoor kan vrijmaken. Voor iedereen ligt de nadruk wat anders.

We gebruiken technieken uit therapeutische domeinen zoals cognitieve en gedragstherapie, biofeedback, neurofeedback en positieve psychologie.

Van sessie tot sessie bekijken en/of meten we hoe je klachten of probleem evolueren en zo verfijnen en versterken we verder het therapeutisch proces.

IMG_0972.jpg

Inzichten genereren en Technieken toepassen

Om een indruk te krijgen van de fysiologische activiteit tijdens rust, stress en ontspanning, is het soms aangewezen om een psycho-fysiologische meting te doen. We brengen dan jouw mind-body of lichaam-geest interactie in kaart. Dit is de link tussen emoties (stress, angst, kwaadheid, depressie), gedachten (bezorgd zijn, ‘malen’, ‘wat als…?’, ) en specifieke lichamelijke reacties (spierspanning, hartritme, hersenactiviteit, huidgeleiding, ademhaling, …).

Deze meting is te vergelijken met wanneer je huisarts je bloeddruk neemt. De meeste mensen vinden het interessant en leuk, want je krijgt ‘live’ inzicht in hoe je lichaam reageert op stress en problemen, en de mate waarin je lichaam zich daarvan kan herstellen. Vaak verklaart deze meting waarom voorheen geprobeerde technieken, zoals ademhalingsoefeningen, yoga of mindfulness niet hebben geholpen.

Meten is weten....

Praktisch

De sessies duren 45 -50 minuten. Eerst worden ze best wekelijks gepland, nadien kan er meer tijd tussen gelaten worden.

Sommige sessies kunnen ook online doorgaan.

Je zal geen medische diagnose of fysieke behandeling ontvangen. Daarom overleg je bij gezondheidsklachten best eerst met je huisarts.